Page 1 of 1

Joukkue-SM-systeemi 2007-

Posted: Thu Dec 14, 2006 9:08 am
by Vesa
1. Joukkue-SM-sarja ja avoin turnaus

Joukkue-SM-systeemi (JSMS) koostuu kahdesta tasosta: SM-sarjasta, jossa pelaavat joukkueet ratkaisevat joukkueiden suomenmestaruuden, ja avoimesta turnauksesta, jossa pelaavat joukkueet kilpailevat pääsystä seuraavan vuoden SM-sarjaan. Suomen Go-liiton jäsenkerhot nimeävät joukkueiden pelaajat lisensoiduista jäsenistään.

2. SM-Sarjan rakenne


Sarjassa pelaa kuusi joukkuetta. Joukkueissa on neljä pelaajaa, jotka on nimetty 1-, 2-, 3- ja 4-pelaajaksi. Kaksi varapelaajaa sallitaan. Varapelaajat on erikseen nimettävä. Mikäli joukkue käyttää varapelaajiaan jollain kierroksella, siitä on kerrottava tuomarille ennen parituksen tekoa tai vähintään puoli tuntia ennen kierroksen alkua. Joukkueet pelaavat keskenään kaikki kaikkia vastaan -turnauksen, siten että 1-pelaajat pelaavat keskenään, 2-pelaajat keskenään ja niin edelleen.

2 a) Mestarin, putoajan ja muiden sijojen määräytyminen

Sarjan järjestyksen määrää a) joukkuepisteiden määrä, b) voitettujen pelien määrä ja c) keskinäinen ottelu. Järjestyksessä ensimmäinen on mestari, ja kuudes putoaa. Muut sijat jaetaan järjestyksen mukaan ja sijojen tasaaminen on mahdollista. Ensimmäistä ja kuudetta sijaa ei kuitenkaan jaeta. Mikäli joukkueet ovat näiden sijojen suhteen tasoissa, järjestetään uusintaottelu, jossa mahdollisen tasatuloksen ratkaisee ykköslaudan tulos. Jos yli kaksi joukkuetta on järjestyksessä tasoissa, putoamisen ratkaisevat kaksi edellisen vuoden huonointa, mestaruuden kaksi edellisen vuoden parhaiten sijoittunutta joukkuetta.

2 b) Joukkuepisteiden määräytyminen
Voitosta saa pisteen, tasapelistä puoli pistettä. 4-0 voittoa ei siis erotella 3-1 voitosta joukkuepisteitä annettaessa.

2 c) Joukkueen 1-, 2-, 3- ja 4- pelaajan nimeäminen:
Ykköspelaajaksi on nimettävä joukkueen viralliselta (kyu/dan) luokitukseltaan vahvin pelaaja, kakkospelaajaksi toiseksi vahvin ja niin edelleen. Mikäli samassa luokituksessa on useampia pelaajia, joukkue saa valita heidän järjestyksensä. Mikäli varapelaaja nostetaan joukkueeseen, yksi joukkueen pelaajista pudotetaan varapelaajaksi ja joukkueen pelaajat nimetään uudestaan. Uusi järjestys toimitetaan tuomarille samassa yhteydessä kun varapelaajan käytöstä ilmoitetaan.

2 d) Muuta
Sarjassa pelattujen pelien tulee olla EGF-A turnausehtojen mukaisia.

3. Avoimen turnauksen rakenne
Avoimen turnauksen rakenne joukkueiden kokoa ja pelattujen kierrosten määrää myöten on avoin. Hallitus tarkentaa vuosittain turnauksen rakennetta ennen turnausta etukäteisilmoittautumisten perusteella pyrkien rakentamaan mahdollisimman mielekkään turnauksen, joka pyrkii erottamaan ensisijaisesti voittajan muista. Muiden sijojen ratkaisemisella on toissijaista, mutta toki suotavaa.

4. Nouseminen ja putoaminen
Sarjan kuudenneksi sijoittunut pudotetaan sarjasta. Avoimen turnauksen voittajalle (parhaiten sijoittuneelle SM-sarjaan kelpuutettavalle) annetaan paikka seuraavan vuoden sarjaan.

5. Siirtymävaihesäädöksiä
Vuoden 2007 sarjan joukkueet ovat Helsingin go-kerho, Kanpai, OGP, YliGo, PoGo ja Hayashi.

Joukkue-SM, avoimen ryhmän sääntökehys

Posted: Thu Dec 14, 2006 10:48 am
by Vesa
Joukkue-SM-turnauksen avoimen ryhmän sääntökehys. Turnauksen järjestäjä ja go-liiton hallitus voivat muuttaa näitä tarvittaessa.
  • - Pelaajat, jotka eivät pelaa joukkue-SM:n mestaruusryhmässä voivat pelata avoimessa ryhmässä.
    - Avoin ryhmä pelataan samaan aikaan mestaruusryhmän kanssa.
    - Turnauksessa on joko viisi kierrosta A-luokan peliajoin tai 5-6(7) kierrosta B-luokan peliajoin.
    - Pelaajien on oltava liiton (välillisiä) jäseniä.
    - Joukkueet ovat kolmihenkisiä. Yksi varapelaaja saa olla.
    - Joukkueessa saa olla yhden tai useamman jäsenkerhon jäseniä. - Joukkueen kerho on se kerho, jonka jäseniä on enemmistö pelaajista. Jos kerho ei näin ratkea, tulee kerhoksi ykköspöydän pelaajan kerho.
    - Turnaukseen voidaan hyväksyä ulkomaalaisia joukkueita. Näiden joukkueiden pelaajien ei tarvitse olla Suomen Go liitto ry:n jäseniä.
    - Turnaus pelataan MacMahon tai sveitsiläisellä systeemillä. Tulos ratkaistaan seuraaville kriteereillä: McMahon-pisteet, SOS, pelivoittojen määrä.
    - Jos joukkueita on korkeintaan 8, pelataan täydellinen sarja. Tulos ratkaistaan ensisijaisesti joukkuevoittojen määrällä ja toissijaiseti pelivoittojen määrällä.
    - Voittanut joukkue (paras suomalainen) saa paikan seuraavan vuoden SM-mestaruusryhmään . Jos voittaja ei ratkennut edellä mainituilla kriteereillä, otetaan seuraavaksi kriteeriksi voitot 1-pöydällä, 2-pöydällä jne.

Joukkue-SM:n avoimen ryhmän turnausjärjestelmä 2008

Posted: Tue Apr 15, 2008 3:31 pm
by Vesa
Avoimen ryhmän turnausjärjestelmä sisältää erilaisia vaihtoehtoja joukkueiden määrästä riippuen, koska kokemuksesta on havaittu, että sama systeemi ei toimi kaikille osallistujamäärille.

Avoimen ryhmän järjestelmä 2008

Turnauksen voittaja on finaaliottelun voittanut, jos sellainen pelataan. Muuten järjestys määräytyy seuraavasti:
  • Kun joukkueita on 2-6, käytetään otteluvoittojen määrää ja toissijaisesti pelivoittojen määrää.
    Kun joukkueita on 7 tai enemmän, käytetään otteluvoittojen määrää ja toissijaisesti vertailulukua pelivoitot+SOS.
    Jos sijoitusta tarvitaan paritukseen, valitaan joukkue tasapisteissä olevista arvalla.
Vapaakierroksesta saa otteluvoiton, mutta ei pelivoittoja. Uusintaottelut pelataan käännetyin värein, ellei muuta mainita.
  • Kun joukkueita on 2:
    • 3 kierrosta, joilla pelaajat pelaavat kaikkia toisen joukkueen pelaajia vastaan.
      4. kierros perusjärjestys käännetyillä väreillä.
      5. kierros pelataan, jos tilanne 2-2; perusjärjestys, värit arvotaan.
    Kun joukkueita on 3 tai 4:
    • Kierrokset 1-3 pelataan täydellisenä sarjana ja
      4. kierros: semifinaali(t) 2. vs. 3. (ja 1. vs. 4.)
      5. kierros: semifinaalin voittajat pelaavat keskenään finaalin. Häviäjät pelaavat keskenään, jos niitä on kaksi joukkuetta.
    Kun joukkueita on 5 tai 6:
    • Täydellinen sarja
      Lisävertailulukuina ovat voitot 1. pöydällä ja voitot 2. pöydällä. Jos tilanne on vielä tasan, sovelletaan ratkaisukriteereitä, niin että otetaan huomioon vain keskinäiset ottelut. Jos tämäkään ei riitä, voittajan ratkaisee arpa.
    Kun joukkueita on 7:
    • Kierrokset 1-3: sveitsiläinen turnausjärjestelmä, luokitusten mukaan heikoimmat vapaalle.
      4. kierros: Ensimmäisenä oleva joukkue on vapaakierroksella, semifinaali 2. vs. 3. ja loput paritetaan keskenään.
      5. kierros: 1. vs. semifinaalin voittaja, loput paritetaan keskenään. Vapaakierrokselle 4 peliä pelannut joukkue.
    Kun joukkueita on 8-10:
    • Sveitsiläinen turnausjärjestelmä.
    Kun joukkueita on 11 tai enemmän:
    • McMahon-turnausjärjestelmä

Re: Joukkue-SM-systeemi 2007-

Posted: Sat Apr 04, 2009 3:06 pm
by Matti
Suomen Go-liitto ry:n hallituksen kokous 9.2.2008 Helsinki
9. JOUKKUE-SM-SYSTEEMIN PARANTELU

Päätettiin yksimielisesti tehdä joukkue-SM-systeemiin seuraavat parannukset:

a) Jos pääsarjaan tulee vähemmän kuin kuusi joukkuetta, täydennetään sarjan joukkueiden määrä kuuteen nostamalla pääsarjaan ensin viime vuoden pääsarjasta pudonnut joukkue ja sitten viime vuoden avoimen sarjan II, III jne.

b) Avoimessa sarjassa käytetään samoja peliaikoja ja pelataan sama määrä kierroksia kuin pääsarjassa.

c) Jos avoimeen sarjaan ilmoittautuu tarkalleen seitsemän joukkuetta, voi jokin joukkue kolmen parhaan joukosta joutua vapaakierrokselle viidennellä kierroksella. Tähän kehitellään forumilla parannusta.

Re: Joukkue-SM-systeemi 2007-

Posted: Thu Jun 30, 2011 6:06 pm
by jnikula
Hallituksen kokouksen 2/2011 päätös:
9. Joukkue-SM:n sääntölisäys

Päätös: Lisätään Joukkue-SM:ää koskemaan seuraava lause: "Joukkue-SM:ssä joukkueen jäsenet saavat puuttua oman joukkueen peleihin, jos peliin puuttuminen on perusteltua pelissä ilmenneen sääntörikkomuksen tai -ongelman selvittämiseksi".